UQ Compassion Symposium

The UQ Compassion Symposium 2016
 

UQ Compassion Symposium

Welcome

  • Watch Video - The UQ Compassion Symposium

Compassion Keynote


Keynote Address by Dr. Emiliana Simon-Thomas

This high-profile public talk will open, and set the scene for The 2016 UQ Compassion Symposium.

Date:

Friday 30 September 2016

Time:

6.00pm – 8.00pm

Venue:

Abel Smith Lecture Theatre (Building 23, The University of Queensland, St Lucia QLD)

Price:

Free

RSVP:

By COB Monday 26 September 2016.

Registration

Free Keynote Address Registration

Talk Title

Debunking Compassion Fatigue and Discovering Compassion Prestige

Professional Bio

Emiliana Simon-Thomas, PhD is the Science Director at the Greater Good Science Center at UC Berkeley. She earned her doctorate at Berkeley, using behavioral and neuroscientific methods to examine how emotions influence thinking, then focused on prosocial states like compassion, awe and affiliation during her postdoc. Emiliana runs the GGSC’s Expanding Gratitude project and co-instructs GG101x: The Science of Happiness, a Massive Open Online Course (MOOC) on EdX.org that has reached over 300K people. Her current work examines the biological underpinnings and advantages of prosociality. Looking at how connecting with others, being grateful, and kind benefits health, well-being, social life and work, Emiliana’s work aims to fully explore the potential for – as well as the benefits of – living a more meaningful life.

Compassion Conference

The full-day conference welcomes an eclectic mix of practitioners and academics to discuss how compassion can be integrated into research and practice, and the benefits associated with doing so.

Date:

Saturday 1 October 2016

Time:

8.30am – 4.30pm

Venue:

Sir Llew Edwards Building (Building 14, The University of Queensland, St Lucia QLD)

Price:
  • Early Bird - $99 (available until 19 August 2016)
  • Student & Not-for-Profit - $99
  • General Admission - $185

All quoted prices are GST inclusive.

RSVP:

By COB 26 September 2016.

Registration:

Compassion Conference Registration

This cross-disciplinary symposium is designed to bring together academics, clinicians, researchers and students from different disciplines within the University and the community to present on how compassion is or could be a part of their research, studies or practice.

Download as PDF

Full-Day Conference Agenda

9:00 – 9:10
Welcome, Introduction & Housekeeping
 
Opening Plenary Sessions
9:10 – 9:50
Malcolm Huxter (40 min)
‘Mindfulness and the four heart qualities: Ancient path, contemporary therapies’
9:50 – 10:30
Lynne Reeder (40 min)
‘Testing the Effectiveness of Empathy Conversations as a Policy Making Instrument – Pilot Study Outcomes’
10:30 – 10:50
Morning Tea (20 min)
 
Morning Concurrent Streams
10:50 – 11:20
Matti Wilks (30min)
‘Immoral In-groups: How does moral information impact an in-group bias in children?’
Kiera Buchanan (30min)
‘Radiance: Reducing self-criticism and difficult emotions for body, weight & eating disorders’
11:20 – 11:50
Antonio Fernando (30min)
‘Compassion in medicine: it’s not all about the doctor’
Amy Mitchell & Koa Whittingham (30min)
‘Childbirth, infant feeding, and maternal self-compassion: Can boosting self-compassion improve post-partum outcomes for mothers and babies?’
11:50 – 12:20
Tara Hickey (30min)
‘An introduction to compassion focused therapy for psychosis’
Kathleen Cator (30min)
‘Mindful self-compassion’
12:20 – 12:30
Session Buffer (10 min)
12:30 – 13:15
Lunch (45 min)
 
Afternoon Concurrent Streams
13:15 – 13:45
Felicity Wiseman (30min)
‘The development of a compassion focused approach within an adolescent inpatient unit’
Brad King (30min)
‘Commercial Food Animals: Where Compassion Ends’
13:45 – 14:15
Rebecca Rainbow (30min)
‘Compassion & self-care in clinical psychology training programs: Recognising the need for change’
Beverley Wethereld (30min)
‘Compassion Focused Recovery: Day program for alcohol and other drug dependence’
14:15 – 14:45
Lisa McLean (30min)
‘Application of compassion-focused therapy with survivors of sexual assault’
Petrina Barson (30min)
‘An introduction to CCARE’s Compassion Cultivation Training’
14:45 – 14:55
Session Buffer (10 min)
14:55 – 15:10
Afternoon Tea (15 min)
Afternoon Plenary Sessions
15:10 – 15:40
Stan Steindl (30 min)
‘Compassion as the highest ethic’
15:40 – 15:45
Changeover & Setup (5 min)
15:45 – 15:25
Panel Session (40 min)
Facilitated by David Roland
16:25 – 16:30
Thank You & Wrap-up (5 min)
Psychology News, Events & Publications RSS 2.0 Feed School of Psychology on Facebook School of Psychology on Twitter School of Psychology on Google Plus School of Psychology on Linkedin School of Psychology on YouTube
Share this page on Facebook Share this page on Twitter Share this page on Google Plus Share this page on Linkedin